Zaštitite se od pneumokokne upale pluća i ostalih pneumokoknih bolesti

Tijekom travnja ADIVA ljekarne provode javnozdravstvenu edukativnu kampanju „Zaštitite se neobaveznim cijepljenjem“. Dođite i potražite stručni savjet ADIVA ljekarnika o zaštiti od pneumokoka.

Pneumokok, odnosno bakterija Streptococcus pneumoniae čest je uzročnik bolesti u svim dobnim skupinama.

Pneumokok se prenosi s čovjeka na čovjeka dodirom i kapljičnim putem, pri čemu prvo dolazi do infekcije sluznica gornjeg dijela dišnog sustava, odakle se mogu proširiti u druge organe uzrokujući blaže upale poput upale uhasinusa i bronhitisa ili pak teške upale pluća, meningitis i bakterijsku sepsu. Kod osoba koje boluju od astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) izazivaju znatno pogoršanje bolesti.

Pneumokok je najčešći bakterijski uzročnik infekcija u dišnom sustavu i najčešći uzročnik upale pluća, a podaci ukazuju na sezonalitet, odnosno češću pojavu bolesti tijekom zimskih mjeseci, od prosinca do veljače. Teški oblici pneumokokne bolesti vrlo su ozbiljni, ostavljaju trajne posljedice i mogu imati smrtni ishod, posebno kod male djece i osoba starijih od 65 godina.

Smanjite rizik od bolesti koju prenose krpelji

Krpeljni meningoencefalitis (KME) bolest je koju uzrokuje virus iz roda Flaviviriusa, a prenose ga zaraženi krpelji uzrokujući ozbiljne upale mozga i moždanih ovojnica. Doznajte kako se zaštititi.

Pneumokok u brojevima

Prema procjenama zdravstvenih stručnjaka, u Hrvatskoj od pneumokokne upale plućagodišnje oboli više od 200 djece mlađe od pet godina, a od teških oblika pneumokokne bolesti više od 100 djece. Upala srednjeg uha najčešći je oblik pneumokokne bolesti kod djece. U Hrvatskoj se svake godine evidentira nekoliko desetaka tisuća upala srednjeg uha kod djece predškolske dobi, a znatan dio tih bolesti prouzročen je pneumokokom.

Mogućnosti liječenja

Infekcija pneumokokom liječi se penicilinskim antibioticima, no posljednjih dvadesetak godina sve se češće pojavljuju sojevi pneumokoka koji su rezistentni na penicilin i druge antibiotike, što otežava liječenje.

Prema procjenama zdravstvenih stručnjaka, u Hrvatskoj od pneumokokne upale pluća godišnje oboli više od 200 djece mlađe od pet godina, a od teških oblika pneumokokne bolesti više od 100 djece

Kod koga je povećan rizik?

Osobe s povećanim rizikom za pojavu teške pneumokokne bolesti su:

  • djeca do pete godina
  • osobe starije od 65 godina
  • bolesnici koji boluju od kroničnih bolesti: kronične plućne bolesti, kardiovaskularne bolesti (osim povišenog krvnog tlaka), dijabetesa, neuromuskularne bolesti, ciroze jetre i alkoholizma, kronične bubrežne bolesti, osobe s ugrađenom umjetnom pužnicom)
  • bolesnici s oštećenim imunosnim sustavom
  • osobe koje borave u kolektivima (dječji vrtići, domovi za starije osobe, vojnici u vojarnama)
  • osobe koje puše ili povećano konzumiraju alkohol

Mjere prevencije

Kod male djece iznimno je važno održavati prohodnost nosa i zdravlje sluznice nosa kako bi bila otporna na infekcije virusima i bakterijama. Nos treba redovito čistiti, provjetravati i zračiti prostorije u kojima dijete boravi te paziti da prostorija nije previše topla i da je zrak dovoljno vlažan.

Odrasli trebaju jednako paziti na zdravlje sluznice nosa te na higijenu ruku, odnosno izbjegavati dodirivanje lica nečistim rukama. Osim toga, treba izbjegavati boravak u prenapučenim prostorima te paziti na temperaturu i vlažnost zraka prostorije u kojoj se boravi.

Zaštita cjepivom

Za djecu i odrasle postoji 13-valentno konjugirano cjepivo protiv pneumokoka kojim se može spriječiti nastanak bolesti koje uzrokuje pneumokok. Cjepivo djeluje tako što pomaže tijelu da proizvede vlastita antitijela koja štite dijete ili odraslu osobu od trinaest različitih sojeva koji su najčešći uzročnici.

Cijepiti se mogu sva zdrava djeca u dobi od šest tjedana do 17 godina, kao i odrasle osobe. Posebice se preporučuje za visokorizičnu djecu u dobi od dva mjeseca do pete godina s prirođenim srčanim greškama, kroničnim metaboličkim bolestima kao što je dijabetes, imunodeficijencijom, zloćudnim bolestima, pri kirurškim zahvatima te teškim kroničnim bolestima pluća, bubrega i jetre te onima kojima je uklonjena slezena ili ugrađena umjetna pužnica.

Preporučuje se i odraslim osobama s istim kroničnim bolestima te posebno starijima od 50. godine.

Cijepiti se ne smiju osobe s poznatom preosjetljivošću na neki od sastojaka cjepiva, a u slučaju neke teške akutne bolesti s vrućicom, cijepljenje se odgađa dok osoba ne ozdravi.

Potražite stručni savjet ADIVA ljekarnika

ADIVA ljekarne od 3. do 30. travnja diljem Hrvatske provode javnozdravstvenu edukativnu kampanju „ZAŠTITITE SE NEOBAVEZNIM CIJEPLJENJEM". Savjetujte se s ADIVA ljekarnikom o mogućnosti zaštite vašeg zdravlja cijepljenjem protiv pneumokoka. ADIVA ljekarnik će vas savjetovati o:

  • učincima cjepiva 
  • skupinama kojima se posebno preporučuje cijepljenje
  • načinu provođenja cijepljenja
  • sigurnosti cjepiva.

Obratite nam se s povjerenjem u vama najbližoj ADIVA ljekarni.

www.adiva.hr