Vrijedno izdanje uz veliku obljetnicu

Monografija “700 godina – 1317.-2017. Ljekarna Male braće; 50 godina – 1966.-2016. Ljekarna Dubrovnik” predstavljena je u sklopu Svečane akademije koje je održana u Kazalištu Marina Držića 12. studenog 2017. godine. Ovo iznimno izdanje predstavili su ravnateljica ZU Ljekarna Dubrovnik Marija Bagović Lučić i autor dr. sc. Ivo Orešković.

– Mi danas slavimo 700 godina, ali dajmo sebi malo za pravo vjerovati da je to i nešto više od toga. Slobodan sam kazati da osobno dijelim nadu i mišljenje, iako nemamo pisani dokument, da je Ljekarna Male braće postojala i davno prije, odnosno od onog trenutka kad su franjevci došli u Grad, i da ona nije utemeljena 1317. nego je tada samo preseljena kao što je i Franjevački samostan preseljen s Pila u gradske zidine, gdje je i danas… Ne mogu se oteti dojmu da su kontinuitet Ljekarne osigurale dvije vrijednosti, istinska vjera u Boga koja je beskompromisna te poslanje koje je njihova misija, a koje su prenijeli i na ostale generacije, a to je – služiti običnom, malom ali velikom čovjeku, kazao je urednik monografije Ivo Orešković, ističući kako taj duh živi i dan danas u ljekarnama na području Dubrovnika, pa je i povijest dubrovačke farmacije nastojao prikazati upravo kroz ljude i njihov rad, jer su oni temeljni pokretač razvoja našeg društva.

Knjiga donosi pregled ljekarništva u Dubrovniku od prvih pisanih tragova iz XIV. stoljeća do danas. Podijeljena je u dva dijela, povijesni pregled koji je pod naslovom “Uz sedmstotu obljetnicu Ljekarne Male braće u Dubrovniku" priredio i napisao dubrovački arhivist Zoran Perović i tekst “Ima li lijeka? Hvala Bogu, ima. Tu je – Ljekarna Dubrovnik!" autora Iva Oreškovića koji govori o 50 godina ustanove Ljekarne Dubrovnik kroz pregled ljudi koji su u njoj radili, stvarali i danas i dalje grade ljekarništvo na području Dubrovnika, čuvajući tradicijske vrijednosti i prilagođavajući se izazovima novog doba.