Svečana akademija povodom 700. obljetnice

Svečanom akademijom održanom 11. studenog 2017. u Kazalištu Marina Držića obilježena je 700. obljetnice postojanja i kontinuiranog rada Ljekarne Male braće u Dubrovniku.

Akademiji su prisustvovali visoki državni dužnosnici, predstavnici krovnih međunarodnih farmaceutskih organizacija, brojni farmaceuti, kao i predstavnici Grada i Županije te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

– U Gradu, Županiji i cijeloj Hrvatskoj smo ponosni na ovu veliku obljetnicu. Ako je 25 obljetnica srebrna, 50 zlatna, 60 dijamantna, kako predočiti sjaj koji ima ova obljetnica? Kroz bogatu povijest Dubrovnika zadužili su nas naši stari brojnim postignućima graditeljstvu, književnosti, znanosti, slikarstvu, upravi, trgovini i tako dalje, u svemu su bili ispred svoga vremena. Tako je i bilo i u području zdravstva i socijalne skrbi – kazao je župan Nikola Dobroslavić.

– Dubrovnik je kroz svoju dugu i bogatu povijest bio čuven po graditeljstvu, trgovini, znanosti, ali i po različitim civilizacijskim dostignućima. Dubrovačka Republika ukinula je ropstvo prije više od 600 godina pretekavši tako mnogoljudnije i veće civilizacije na području Starog kontinenta. U 15. stoljeću izgradili smo vodoopskrbni sustav kao jedan od najstarijih u Europi, a zahvaljujući izraženom umijeću trgovine i diplomacije uspješno smo odolijevali mnogim tadašnjim problemima – kazao je gradonačelnik Mato Franković, istaknuvši kako mu je čast biti ovdje na 700. obljetnici ljekarni.

U sklopu bogatog programa je predstavljena Monografija “700 godina – 1317.-2017. Ljekarna Male braće; 50 godina – 1966.-2016. Ljekarna Dubrovnik" o kojoj su govorili urednik i autor dr. sc. Ivo Orešković i ravnateljica ZU Ljekarna Dubrovnik Marija Bagović Lučić.

Župan Nikola Dobroslavić dodijelio je zahvalnice Franjevačkom samostanu Male braće, Zdravstvenoj ustanovi Ljekarna ‘Dubrovnik’ i Hrvatskom farmaceutskom društvu, a program su glazbenom kulisom uljepšali nastupi klape Subrenum i ansambla Plazarius.