Prijavite svoja izlaganja za 3. Forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi!

Poštovane kolegice i kolege,

25. rujna tradicionalno se obilježava godišnji Svjetski dan ljekarnika.

Međunarodna farmaceutska federacija (FIP) potiče sve farmaceute da ovaj dan obiluje aktivnostima koje promiču i zagovaraju ulogu ljekarnika u poboljšanju zdravlja u svim dijelovima svijeta.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ljekarnika Međunarodne farmaceutske federacije je: “Ljekarnici: Vaši stručnjaci za lijekove”.

Predsjednica FIP-a, dr. sc. Carmen Peña, mag. pharm. ovom prigodom je izjavila: “Ove godine usmjerit ćemo se na širinu ekspertize koju ljekarnici imaju vezano za lijekove, te koju iskorištavaju svaki dan kako bi pridonijeli poboljšanju zdravlja pacijenata. Ova ekspertiza primjenjuje se kroz znanost i istraživanje, educiranje budućih naraštaja i transformirajući potrebe pacijenata kroz niz ljekarničkih intervencija i usluga."

Nadalje, dr. Peña dodaje dodaje kako “Svjetski dan ljekarnika naglašava kako su farmaceuti pouzdani izvor informiranja i savjetovanja o lijekovima, ne samo pacijentima nego i ostalim zdravstvenim stručnjacima u sustavu. Za svakog pacijenta koji ulazi u ljekarnu, ljekarnik se brine osigurati prikladan lijek u prikladnoj dozi i u najprikladnijoj formulaciji. Ljekarnici surađuju s ostalim zdravstvenim djelatnicima, pritom osiguravajući da svaki pojedinac dobije optimalnu zdravstvenu skrb kroz multidisciplinarni tim. Štoviše, kao jedna od najdostupnijih zdravstvenih profesija globalno, naše znanje stavljamo u službu zaštite zdravlja i sprječavanja bolesti."

FIP poziva sve farmaceute da podrže Svjetski dan farmaceuta, kreirajući svoje profilne slike na društvenim mrežama koristeći službeni FIP Twibbon ili FIP-ov logo Svjetskog dana ljekarnika (nalaze se u prilogu).

Više na: https://www.fip.org/worldpharmacistsday

FORUM IZVRSNOSTI U LJEKARNIČKOJ SKRBI

Hrvatsko farmaceutsko društvo i ove godine na Svjetski dan ljekarnika 25 rujna 2018. godine ponovno organizira Forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi, na kojem ćemo prikazati primjere dobre prakse i inovacije u ljekarničkoj skrbi, a ove godine preporuka Hrvatskog farmaceutskog društva je da što veći broj ljekarnika u javnom i bolničkom (kliničkom) okruženju prikaže primjere svojih intervencija u kojima su se identificirale potrebe i problemi pacijenata vezani za pojedinačne lijekove ili farmakoterapiju općenito, kao i prikažu dobre prakse u razvoju i izradi lijekova u ljekarnama ili galenskim laboratorijima (od izrade podijeljenih prašaka i prilagodbe pedijatrijskih doza do kreiranja individualnih ljekovitih pripravaka u suradnji s liječnicima).

Ukoliko u svom ljekarničkom okruženju (javna ljekarna, bolnice, klinike, zavodi za javno zdravstvo i sl.) provodite usluge usmjerene na farmakoterapiju, bilo da se radi o praćenju kroničnih pacijenata, specifičnoj terapiji (npr. izdavanje metadonske terapije ili onkološki pacijenti), savjetujete o pravilnoj primjeni bezreceptnih lijekova, provodite pregled ili usklađivanje terapije, osvještavate o važnosti prijave nuspojava na lijekove, educirate o pravilnoj primjeni lijekova itd., pošaljite nam prijavu sažetka svog izlaganja na HRVATSKOM I ENGLESKOM na adresu info@farmaceut.org najkasnije do 30.06.2018.

Hrvatsko farmaceutsko društvo će kroz programski odbor, kao i prethodnih godina, odabrati one koji su primjeri dobrih praksi za Hrvatsku te ih uključiti kao usmena izlaganja u program Forum izvrnosti u ljekarničkoj skrbi. Objava odabranih izlaganja predviđena je do 25. srpnja 2018.

Obrazac za slanje sažetaka možete naći OVDJE.

Izlaganje možete prijaviti u okviru kategorija:

1. PREVENCIJA I PRAĆENJE BOLESTI – Fokus na farmakoterapiju

2. DOPRINOS PRAVILNOJ PRIMJENI LIJEKOVA I ISHODIMA LIJEČENJA

3. PROMICANJE ZDRAVLJA I JAVNOZDRAVSTVENE AKTIVNOSTI – Fokus na farmakoterapiju

Veselimo se Vašem sudjelovanju!

Hrvatsko farmaceutsko društvo