Kongres dermatofarmacije u Zagrebu

U organizaciji Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva uz akademskog partnera – Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, održan je 1. hrvatski kongres dermatofarmacije s međunarodnim sudjelovanjem. Kongres je održan u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu od 23.-24. ožujka 2018. godine. Tema 1. hrvatskog kongresa dermatofarmacije s međunarodnim sudjelovanjem bila je “SURADLJIVOST PACIJENATA U PRIMJENI DERMATOLOŠKE TERAPIJE". 

U zaključku, 1. hrvatski kongres dermatofarmacije s međunarodnim sudjelovanjem, svakako je po dojmu svih sudionika i predavača ispunio očekivanja kao događaj nakon kojeg su stekli jasniju viziju zdravstvene skrbi kada je riječ o zdravlju kože i mogućnostima suvremene terapije, na dobrobit naših pacijenata…

U organizaciji Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva uz akademskog partnera – Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, održan je 1. hrvatski kongres dermatofarmacije s međunarodnim sudjelovanjem. Kongres je održan u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu od 23.-24. ožujka 2018. godine.

Tema 1. hrvatskog kongresa dermatofarmacije s međunarodnim sudjelovanjem bila je “SURADLJIVOST PACIJENATA U PRIMJENI DERMATOLOŠKE TERAPIJE".

Ovim kongresom stručnoj javnosti prezentirane su nove znanstveno-stručne spoznaje na području dermatofarmacije, doprinos novih farmaceutskih tehnologija i aktivnih sastojaka u razvoju inovativnih ljekovitih i dermokozmetskih pripravaka, naglašena je važnost integrirane skrbi i multidisciplinarne suradnje liječnika (dermatologa i drugih specijalizacija), ljekarnika i pacijenata u postizanju željenih terapijskih ciljeva te su prezentirani izazovi vezani uz poboljšanje suradljivosti pacijenata u primjeni dermatološke terapije!

Sudionicima Kongresa posebno je istaknuta tematika vezana uz kvalitetu života i psihodermatološke aspekte kod posebno osjetljivih skupina pacijenata kao što su onkološki bolesnici, koji često odustaju od terapije zbog dermatoloških nuspojava i narušene kvalitete života tijekom liječenja.

Znanstveni odbor okupio je relevantne stručnjake s područja farmacije i dermatovenerologije! Podrška dermatovenerologa koji su uz farmaceute aktivno sudjelovali u Znanstvenom odboru i programu, na čelu s predsjednicom Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatsko liječničkog zbora prof. dr. sc. Mirnom Šitum, nam je bila od iznimne važnosti, jer je Kongres imao za cilj i potaknuti konstruktivniji dijalog dermatološke i farmaceutske profesije, ukazati na terapijske probleme i nedostatnu suradljivost pacijenata u primjeni propisane terapije, te postaviti čvrste temelje multidisciplinarne suradnje i cjeloživotne izobrazbe (uz predstavljanje specijalističkog poslijediplomskog studija Dermatofarmacije na FBF-u) na ovom izazovnom i vrlo progresivnom području.

Svojim dolaskom Kongres su podržali izaslanica Ministarstva zdravstva i pomoćnica ministra prim. dr. sc. Vera Katalinić Janković, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, mag. pharm. Ana Soldo te predsjednica Hrvatskog društva farmaceutskih tehničara, Svjetlana Jakovac, mag. oec.

Na samom uvodu je Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. admin. sanit., predsjednica Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju HFD-a te Organizacijskog odbora Kongresa naglasila: “Iako stručna javnost u današnje vrijeme ima napretek mogućnosti sudjelovati na nizu stručnih skupova koji se bave ljepotom i zdravom kožom izvan naših strukovnih organizacija, te je svaka edukacija dobrodošla, program ovog regionalno jedinstvenog Kongresa nastao je kao plod rada velikog broja stručnjaka iz regije koji imaju viziju dermatofarmacije preko desetljeća i žele dati doprinos staleškoj svijesti te mogućnostima konkretnog razvoja profesije na ovom području! Ovim Kongresom želimo naznačiti nove horizonte suradnje liječničke i ljekarničke struke, ukazati da suvremena dermatofarmacija nije isključivo skin-deep nego postaje sve kompleksnija pojavom biološke terapije te je umijeće educirati se i razvijati programe podrške pacijentima na ovom području kako bismo ispunili očekivanja naših pacijenata."

Vrlo zanimljiva plenarna predavanja održali su prof. dr. sc. Mirna Šitum (KBC Sestre milosrdnice), predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a na temu “Suradljivost pacijenata i klijenata u dermatologiji s psihodermatološkog aspekta", te prof. dr. sc. Robert Likić (KBC Zagreb) na temu “Evolucija dermatološke terapije – pogled u budućnost bioloških lijekova", predstavljajući mnoge stručne i terapijske izazove!

Na kongresu je sudjelovalo oko 300 sudionika (magistri farmacije, doktori medicine i ostali), iz nekoliko država (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, SAD, …). Ukupno je održano preko 85 predavanja, predstavljeno je 11 posterskih izlaganja, a mnogi predavači su uistinu vrlo cijenjeni stručnjaci s područja dermatovenerologije, kliničke farmakologije, farmakoterapije, onkološke medicine i farmacije, farmaceutske tehnologije, farmakognozije itd. Društvo psorijatičara Hrvatske bilo je vrlo aktivno te su kroz čak tri kongresna izlaganja prenijeli izazove i potrebe pacijenata, stoga hvala njihovoj predsjednici Inki Marinić i Nini Vojnić iz Upravnog odbora!

Zahvaljujući podršci dekana Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FBF), prof. dr. sc. Željanu Malešu u organizaciji Kongresa, osobit znanstveni i stručni doprinos dali su predstavnici FBF-a u usmenim i posterskim izlaganjima, te brojnim kvalitetnim raspravama i sugestijama, a ujedno su naglasili mogućnosti cjeloživotne izobrazbe na poslijediplomskim studijima FBF-a u posebnom kongresnom tematskom modulu.

Vrlo aktivni bili su i predstavnici Studija farmacije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, na čelu s dekanom prof. dr. sc. Darkom Modunom, sudjelujući na Kongresu s nekoliko usmenih i posterskih izlaganja, na čemu im se Organizator zahvalio.

U preko 20 tematskih cjelina, od regulative do farmakoloških aspekata i programa podrške pacijentima, predstavljena je sadržajnost područja dermatofarmacije, a osobit naglasak stavljen je na budućnost primjene inovativnih lijekova zbog čega je važno biti upoznat s novim farmakoterapijskim spoznajama.

Tematske cjeline bile su:

SURADLJIVOST U PRIMJENI DERMATOLOŠKE TERAPIJE – ŠTO PACIJENTI ŽELE?

PREHRANA, SUPLEMENTACIJA I KOŽA

INTEGRIRANI PRISTUP U LIJEČENJU AKNE

SUVREMENA FITOFARMACIJA I ZDRAVLJE KOŽE

SIGURNOST KOZMETIČKIH PROIZVODA

FARMAKOEKONOMIKA I DERMATOLOŠKA TERAPIJA

OD PREKANCEROZNIH LEZIJA DO MELANOMA – NOVE SPOZNAJE U FOTOZAŠTITI I LIJEČENJU

DERMATOFARMACIJA U JAVNOM LJEKARNIŠTVU

NOVE SPOZNAJE U DERMOFARMACEUTSKOJ TEHNOLOGIJI

DERMATOFARMACIJA I EHEALTH – OD APLIKACIJA DO TELEKONZULTACIJA

MIKROBIOM I DERMATOFARMACIJA

BUDUĆNOST MAGISTRALNIH I GALENSKIH PRIPRAVAKA U DERMATOLOGIJI

SIGURNOSNE INFORMACIJE I KLINIČKA ISPITIVANJA U DERMATOLOGIJI

ONKOLOŠKI BOLESNIK I DERMATOLOŠKI ASPEKTI

ATOPIJSKI DERMATITIS – INTEGRIRANI PRISTUP U LIJEČENJU

KOMPLEKSNOST PSORIJAZE

TERAPIJSKE NOVOSTI U KOREKTIVNOJ DERMATOLOGIJI

BIOLOŠKI / BIOSLIČNI LIJEKOVI I DERMATOFARMACIJA

DERMATOFARMACIJA I ALERGOLOGIJA

PEDIJATRIJSKA DERMATOFARMACIJA

SLOBODNE TEME

POSTERSKA SEKCIJA 

SATELITSKI SIMPOZIJI

PROMOTIVNA PREDAVANJA

Zaključeno je kako je važno izmjenjivati iskustva, izazove i problematiku koja se odnosi na zdravstvenu skrb dermatoloških pacijenata ili drugih bolesnika s dermatološkim nuspojavama.

Jedan od najvažnijih zaključaka izrekao je u jednom od svojih usmenih izlaganja prof. dr. sc. Igor Francetić, doajen kliničke farmakologije- “Lijek koji se NE koristi – NE djeluje!", ukazujući na velike izazove u poboljšanju adherencije.

Budućnost u kojoj je moguće izdavanje bioloških lijekova u javnim ljekarnama (kao u nekim drugim državama), obvezuje sve dionike zdravstvenog sustava da prilagode učenje i pružanje inovativne, napredne skrbi.

Izvor: Hrvatsko farmaceutsko društvo