DASH – potvrđeno najbolja dijeta na svijetu!

Stiže ljeto i rado biste obukli svoju najdražu haljinu samo kad vam ne bi iskakao „šlauf“. Osigurajte ravan trbuh u samo 14 dana, uz pomoć zdrave dijete koju preporučuju liječnici

Koliko ste puta započinjali dijetu, ali ste se nakon nekoliko dana osjećali toliko umorno i mrzovoljno da ste odustali? Niste jedini.

Dijete iscrpljuju, a k tome još smanjujemo broj kalorija, naš jedini izvor goriva. No moguće je gubiti kilograme i pritom se osjećati dobro. Pitate se kako? Upoznajte, potvrđeno najbolju dijetu na svijetu.

Mršavljenje bez iscrpljivanja

Sedmu godinu za redom, grupa američkih stručnjaka i liječnika proglasila je DASH dijetu (Dietary Approaches to Stop Hypertension), u konkurenciji od 38 drugih, najboljim prehrambenim režimom.

Razlog dobivanja ove laskave titule leži u tome da DASH dijeta uistinu djeluje – učinkovito skida kilograme i pritom poboljšava zdravlje,  za razliku od nekih drugih koje mogu imati negativan utjecaj na naš organizam.

DASH dijeta idealna je za dijabetičare i srčane bolesnike, a dokazano snižava krvni tlak i utječe na mršavljenje

DASH dijetu je osmislila Marla Heller, američka nutricionistkinja i dijetetičarka sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća. Prvobitno je bila namijenjena osobama koje pate od visokog krvnog tlaka, ali s obzirom na to da se pokazala uspješnom u skidanju suvišnih kilograma koji obično prate hipertenziju, danas je poznata i u svijetu mršavljenja.

Idealan je izbor ako želite smanjiti obujam u struku – „šlauf“ masnog tkiva koji je posljedica prekomjernog unosa ugljikohidrata i česta pojava kod žena u menopauzi.

Pravilnom prehranom moguće je dodatno se zaštititi od nekoliko vrsta raka

DASH je odličan prehrambeni režim i za dijabetičare, osobe koje pate od metaboličkih poremećaja, za žene koje imaju problema s policističnim jajnicima, ili za one koji žele poboljšati srčano zdravlje.  

Dokazano snižava krvni tlak i kolesterol, smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, srčanih oboljenja, infarkta, bubrežnih kamenca i dijabetesa.

Kako se držati DASH dijete

Prehrambene smjernice DASH dijete su jednostavne:

• povrće i voće

• nemasni mliječni proizvodi

• cjelovite žitarice,

• grahorice,

• sjemenke i orašidi,

• krto meso, riba i perad

Dijeta je podijeljena u dvije faze:

 

Prva faza

Početna dva tjedna se smanjuje i eliminira unos ugljikohidrata – voća i žitarica koji obiluju šećerima. To znači da iz jelovnika treba izbaciti: kruh, tjesteninu, krumpir, rižu, kolače i druge slatke namirnice, alkohol…

Umjesto toga, jedite obilje proteina, što uključuje nemasno meso, ribu i perad, grah i leću, sireve s niskom razinom masnoće, jaja, nezaslađeni, nemasni jogurt, orašaste plodove, kao i namirnice te biljna ulja koja sadrže omega-3 i polinezasićene masti poput avokada i maslinovog ulja.

U prvoj fazi važno je „resetirati“ metabolizam i povećati njegovu učinkovitost

Prva faza je prijelazno razdoblje u kojem se metabolizam „resetira“. Sa smanjenjem unosa ugljikohidrata, metabolizam će raditi učinkovitije, a zahvaljujući lakšoj i zdravijoj hrani dobivat ćete mnogo energije.

Druga faza

Sljedeća faza također obiluje proteinima i povrćem. Nastavljate s istim jelovnikom, s time da možete ponovno početi jesti integralne žitarice, voće i povrće koje sadrži škrob kako bi se održao i nastavio gubitak težine, ali i poboljšala razina kolesterola i šećera u krvi. Za što bolji rezultat, možete pojačati razinu fizičke aktivnosti.

Pametan odabir zdrave hrane u kombinaciji s fizičkom aktivnosti dat će najbolje rezultate

Umjesto brojanja kalorija, fokusirajte se na zdrav odabir hrane. Birajte nemasne proteine i zdrave masnoće koji će organizmu dati osjećaj sitosti. Primjer jelovnika možete pronaći na službenoj stranici DASH dijete.

I konačno, pitanje za milijun dolara – koliko ću kilograma izgubiti u ovom periodu?

Prema začetnici DASH dijete, rezultati se u velikoj mjeri razlikuju od osobe do osobe. U prva dva tjedna većina smršavi oko dva kilograma, a tijekom razdoblja od dva mjeseca „otopi“ se između 5 i 20 kilograma.

Prednost DASH dijete je što se lako uklapa u jelovnik za cijelu obitelj

Ono važnije od ove bilance jest da je riječ o zdravoj prehrani koja je dovoljno jednostavna i fleksibilna da se može susresti sa svačijim životnim i prehrambenim stilom.

Također, lako se uklapa u jelovnik za cijelu obitelj, s povećanim porcijama za one koji ne trebaju paziti na kilograme. Možete je pratiti cijeli život. Nećete imati osjećaj da ste na rigoroznoj dijeti, a pomoći će vam u gubitku kilograma te vas učiniti zdravijima i vitalnijima!

Izvor: adiva.hr