160 godina strukovnog udruživanja farmaceuta

U subotu je u Državnom arhivu održana svečanost Hrvatskog farmaceutskog društva, na kojoj su se farmaceuti i uvaženi gosti prisjetili dva važna događaja iz prošlosti- 

– 160 obljetnice osnutka prve ljekarničke udruge na prostoru Hrvatske, te 

– Domovinskog rata kroz prizmu farmaceutske profesije uz predstavljanje knjige “FARMACEUTI I FARMACEUTSKA DJELATNOST U DOMOVINSKOM RATU – ZAPISI, SVJEDOČANSTVA, SJEĆANJA, APELI…”

Na samom uvodu je istaknuto kako je ljekarništvo u Hrvatskoj duboko ukorijenjeno ne samo u zdravstvenu skrb, nego i u kulturnu baštinu, znanstveno naslijeđe, ali i nacionalni identitet Lijepe naše, kako je naglasio i predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva, mr.sc. Darko Takač.

Svojim prisustvom, skup su uveličali posebni savjetnik za zdravstvo i sport Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, doc. dr. sc. Tomislav Madžar, te izaslanik Ministrice kulture Nine Obuljan Koržinek, doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Željan Maleš te predsjednica Hrvatske ljekarničke komore mag. pharm. Ana Soldo.

Skupom je moderirala članica Upravnog odbora HFD-a, Anita Galić.

Ono što su autori željeli postići jest pokazati važnost društvene odgovornosti farmaceutske profesije, u miru i u ratu, kao i organiziranost naše struke diljem Lijepe naše od samih začetaka Domovinskog rata, kad još nije bio organiziran Sanitetski stožer na razini RH…

102 autora!

100 tekstova!

Neki su nastali u vrijeme rata, pa su važna svjedočanstva…

A neki su sjećanja na to doba pisana posljednjih godina …

Kako kaže jedna od recenzentica, mag. pharm. Marija Šaler (88 godina):

„Mojoj, tvojoj, našoj Hrvatskoj, dogodio se rat. U jednom trenutku zaustavio se uobičajeni tijek života. Svatko se morao suočiti sa tom činjenicom, svatko je morao donijeti odluku što i kako dalje? Ova knjiga govori o onima koji su se opredijelili za obranu svoje domovine, da zaštite svoja, ali i tuđa ognjišta…“

Nakladnici knjige su: Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Za nakladnike: dr. sc. Maja Jakševac Mikša (Izvršna direktorica HFD-a) i dr. sc. Ante Nazor (ravnatelj Centra).

Glavna urednica: Ines Buhač, mag. pharm.

Pomoćnice glavne urednice: mr. sc. Renata Broz Malić i Melita Petrović, mag. pharm.

Uređivački odbor: Vlasta Begović, mag. pharm., Jasminka Drašković, mag. pharm., dr. sc. Neda Kovačić i Jasna Pešec, mag. pharm.

Recenzenti: dr. sc. Ante Nazor i Marija Šaler, mag. pharm. 

Lektura i korektura: dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić

Knjiga sadrži niz teško prikupljenih i još neobjavljenih, a time i vrlo vrijednih podataka, iz povijesti farmaceutske struke, rekla je glavna urednica INES BUHAČ, uz  koju su se pridružili iskusni farmaceuti s iskustvom pomaganja tijekom Domovinskog rata, Frane Matusinović (Osijek) i Pavica Obuljen (Dubrovnik).

Tijekom drugog dijela svečanosti, doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, izvršna direktorica HFD-a prezentirala je 160 godina udruživanja farmaceuta na ovim područjima, zaključivši da se nada da će svi članovi i prijatelji HFD-a i dalje biti partneri u zdravlju, te da će biti važan dio budućnosti u sljedećim desetljećima!

Izvor: Hrvatsko farmaceutsko društvo